Vragen bij genezingsclaim Zijlstra

van onze redactie kerk

 

LEIDERDORP - Aan de wonderbaarlijke genezingen van Jan Zijlstra in de Levensstroomgemeente in Leiderdorp zit een schaduwkant: mensen van wie Zijlstra claimt dat ze genezen zijn, blijken in werkelijkheid niet genezen of te zijn 'teruggevallen'.

 

Dat bleek uit een uitzending van de actualiteitenrubriek Netwerk gisteravond, verzorgd door de Evangelische Omroep. De omroep ging volgens eigen zeggen onbevangen op zoek naar 'wonderen in de Alblasserwaard'. Over de wonderen kwam een geruchtenstroom op gang naar aanleiding van de wonderlijke genezing van de hervormde Janneke Vlot uit Bleskensgraaf, die in maart van de spierziekte dystrofie genas na ruim zeventien jaar in een rolstoel te hebben gezeten. 

 

Netwerk kwam vier mensen uit de Alblasserwaard op het spoor die officieel allen waren genezen bij Zijlstra. De genezingen worden geclaimd op de website van de Levensstroomgemeente of op een door de gemeente uitgegeven dvd van een genezingsdienst, die overigens in werkelijkheid een compilatie is van minimaal twee genezingsdiensten. 

 

Uit het Netwerk -onderzoek blijkt dat van de vier in werkelijkheid één persoon is genezen van dystrofie en bekkeninstabiliteit. Twee anderen zijn weer 'teruggevallen' in hun aandoening (in het ene geval dystrofie, het andere betrof een hernia) en verder verklaart een slechtziende dat ze in werkelijkheid nooit genezen is geweest. 

 

Aangrijpend is het verhaal van Leonie Verhoef (13) uit Noordeloos. Zij lijdt aan posttraumatische dystrofie in haar voet. Ze geneest tijdens een dienst van Zijlstra en leeft een tijdje zonder rolstoel. Tijdens een dankdienst voor de genezing van Janneke Vlot, zaterdag 31 maart, getuigt zij in de Evenementenhal Gorinchem van haar volledige genezing. In de plaatselijke pers wordt ze op dat moment 'het tweede genezingsgeval in de Alblasserwaard' genoemd. 

 

Microfoontje 

Naderhand merkt ze dat de dystrofie terugkeert. Daarop keert ze naar Zijlstra terug om wederom genezen te worden, tot driemaal toe. De vierde keer draagt ze een microfoontje bij zich, waardoor kijkers het gesprek tussen Zijlstra en haar kunnen volgen. De gebedsgenezer zegt zo'n vijfmaal 'wees verlost, wees verlost in Jezus' naam', terwijl Leonie verklaart dat de pijn alleen maar erger wordt. ,,Ja, als je daar aan denkt... je moet je ogen richten op Jezus'', reageert hij, om er tegenover de gemeente aan toe te voegen dat 'mensen zo gericht kunnen zijn op hun eigen pijn'. Leonie zegt tegen Zijlstra dat ze echt verwachtte te genezen, maar Zijlstra gaat daar niet op in. 

 

Voor de camera verklaart Leonie dat het een grote klap geeft als je denkt genezen te zijn maar in werkelijkheid de ziekte terugkeert. Achteraf was ze liever niet genezen geweest, zegt ze ook. Op de website van de Levensstroomgemeente staat, bij een foto van Leonie die over het podium loopt, dat ze ,,de ziekte van Lyme, posttraumatische dystrofie en pfeifer had. In de naam van Jezus stapte ze uit haar rolstoel.'' 

 

De andere twee patiënten beschrijven soortgelijke ervaringen. De slechtziende Rachab zegt niet genezen te zijn, hoewel dat ter plekke tijdens de dienst wel werd geclaimd. ,,Toen ik mijn bril afzette, wist ik: ik ben niet genezen.'' Ze verklaart ook dat ze Jan Zijlstra heeft gehaat om deze ervaring. In de verhalen van de vier komt wel naar voren dat er met hen iets gebeurt op het moment dat Zijlstra ze in Jezus' naam zegt te genezen. Ze voelen warmte door hun lichaam trekken en de pijn verdwijnt, blijkt uit het relaas van de vier. 

 

Geconfronteerd met de beelden benadrukte Zijlstra gisteravond dat hij bezoekers van zijn diensten altijd voorhoudt dat niet iedereen genezen wordt. De voorganger vindt niet dat hij valse verwachtingen wekt. ,,Ik ben God niet. Ik doe wat God vraagt in zijn Woord: mensen de handen opleggen.'' 

 

Dat de genezing van de jonge Leonie Verhoef nog steeds op de site van de Levensstroomgemeente staat, is volgens Zijlstra niet correct. Hij zei opdracht te hebben gegeven dat van de site te halen. ,,Het zou er niet op moeten staan.'' 

 

Dat van één van de teruggevallen patiënten een genezing op de dvd-opname staat, wees Zijlstra van de hand. ,,Zij was toen genezen. Het wonder wordt daardoor niet kleiner.'' Hij zei bij een nieuwe uitgave die persoon de keus te laten wel of niet opnieuw op de film te staan. 

 

 

(Bron: Nederlands Dagblad 29-6-2007)