Ongeleid projectiel - Mattheus van der Steen - durf te dromen

 

Mattheus van der Steen, winnaar van de Publieksprijs voor het Christelijke Boek, is een “ongeleid projectiel”. Zijn boek ‘Durf te dromen’ “drijft op het soort enthousiasme dat vooral slachtoffers maakt” en is een “ronduit gevaarlijk boek”.

 

Het Nederlands Dagblad zet vandaag vol de aanval in op Mattheus van der Steen, leider van de in Harderwijk gevestigde organisatie TRIN (Touch, Reach and Impact the Nations). Eerder al plaatste het ND vraagtekens bij een recente evangelisatiecampagne van Van der Steen in India. Daaraan werkte ook Willem Ouweneel, die op een weblog dagelijks verslag deed en elke dag tienduizenden bekeringen meldde, mee. Het ND noemde de beweringen van Ouweneel en Van der Steen over de bekeringen en genezingen die zouden hebben plaats gevonden “nergens te controleren”. Ouweneel, die toch al niet bekend staat als iemand die tegen kritiek kan, reageerde woedend. Hij sprak van een “zuurzoet, misselijk makend stuk (…) wat een kleingeestig stuk.”

 

Het Nederlands Dagblad is, samen met de Evangelische Omroep en de BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak, een van de organisatoren van de Publieksprijs voor het Christelijke Boek. Een aantal boeken was genomineerd op basis van verkoopcijfers. Daarna konden lezers via een website een stem uitbrengen. Van der Steen kreeg 36 procent van de stemmen, ruim meer dan de nummer twee, ‘Pareloesters’ van Joke Verweerd, die goed was voor 23 procent van de stemmen. Afgelopen dinsdag werden de prijzen uitgereikt.

 

Uitgeroepen worden tot winnaar van de Publieksprijs betekent waarschijnlijk nog hogere verkoopcijfers voor het boek. “Een boek dat de Publieksprijs voor het Christelijke Boek wint, loopt grote kans vandaag of morgen door een argeloze lezer in de boekhandel gekocht te worden. Als 36 procent van je geloofsgenoten dit het 'Boek van het Jaar' vindt, zal het wel wat wezen, immers”, schrijft Rien van den Berg, chef binnenland, in het ND.

 

Hij zegt dat weliswaar afgevraagd kan worden of een prijs “die door een jury wordt toegekend niet meer status heeft dan een prijs die door het publiek bij elkaar gestemd wordt (een actiegroep kan het boek van de eigen voorkeur bestoken met stemmen), maar met die christelijke publieksprijs is, gezien de resultaten van de afgelopen jaren, op zich niet zo veel mis.”

 

Maar ditmaal dus wel, in de ogen van het ND. Nu namelijk geeft een boek gewonnen “dat op zijn zachtst gezegd omstreden hoort te zijn. Mattheus van der Steen is een radicale evangelist, die als witte man in India onbekommerd ontwikkelingshulp - zelfs noodhulp aan evangelisatie koppelt.”

 

Het ND noemt het boek “onthutsend in die zin dat Van der Steen “nauwelijks reflecteert, zich nauwelijks serieus bezint op wat de Bijbel zegt. Het is af en toe net of hij eergisteren zelf tot geloof gekomen is en met het pasverworven en nog zeer prille inzicht een enorm grote broek aantrekt.”

 

Het ND refereert aan een uitspraak van Van der Steen in het boek om ouders, oudsten ambtsdragers te negeren als zij aarzelingen vertonen bij hun dromen – ‘Ga zo min mogelijk om met mensen die ongeloof in je leven spreken, die zeggen dat je normaal moet doen, die niet durven dromen – en concludeert dan: “Van der Steen reikt wel heel erg weinig handvatten aan om te bepalen wanneer je nu eigenlijk Gods stem hoort en wanneer je achter je eigen grillen aanholt. Niet zelden bekruipt je tijdens het lezen het idee dat het Van der Steen ook zelf niet altijd even goed lukt om Gods stem van zijn eigen stem te onderscheiden, gelukkig bekent hij dat af en toe ook. En toch roept hij op, te breken met iedereen die niet met je wil meedromen. Van der Steen benadrukt dus voortdurend dat je Gods stem moet volgen in je leven. Maar in zijn boek komt de auteur per saldo over als een ongeleid projectiel.”

 

De kritiek op het boek is opmerkelijk, niet alleen omdat het ND vol de aanval in zet op een winnaar van nota bene haar eigen Publieksprijs, maar ook omdat Van der Steens boek hoge verkoopcijfers heeft gehaald, en er nauwelijks kritische recensies over zijn verschenen, hoewel het boek al veertien maanden in de winkel ligt.

 

Bovendien hebben een aantal evangelische voormannen zich lovend over het boek uitgelaten. “Al langere tijd droom ik van jongere mannen die durven dromen van een grote geestelijke doorbraak in ons land. Mattheus is bij uitstek zo’n dromer”, aldus prof.dr. Willem Ouweneel. En Anne van der Bijl, oprichter van Open Doors, meldde: “Echt waar. Ik heb dit in een keer uitgelezen; met een lach en een traan”, terwijl Gerard de Groot, voorganger van de Levend Woord-gemeente in Rotterdam het boek een ‘aanrader’ noemde: “Op een ontwapenende en boeiende wijze weet Mattheus je hart te raken om in beweging te komen en de wereld te beïnvloeden met de kracht en waarden van Gods Koninkrijk.”

 

 

Geplaatst op: 2009-03-14 

Manna-vandaag.nl