Opwekking breekt met jongerenteam

 

PUTTEN - Stichting Opwekking in Putten heeft de samenwerking opgezegd met de leiders van het jongerenprogramma HQ Event op de jaarlijkse pinksterconferentie in Biddinghuizen. Aanleiding is een verschil van inzicht over de leer van pastor Joseph Prince uit Singapore.

 

Volgens Opwekkingsdirecteur Joop Gankema zijn de jongerenleiders en zijn stichting geestelijk uit elkaar gegroeid. Afgelopen maanden hebben beide partijen gesprekken gevoerd, maar die brachten hen niet tot elkaar, meldt het stichtingsbestuur in het eigen blad Opwekking . 

 

,,Integendeel, we merkten dat wij als bestuursleden, die eindverantwoordelijk zijn voor de inhoud van de conferentie, erdoor in een moeilijke positie kwamen. Aan de ene kant zien we een groep oprechte christenen die er helemaal voor wil gaan en aan de andere kant kwamen zij door onze opdracht om de boodschap aan te passen ook in een spagaat'', verklaart het bestuur. 

 

De leer van pastor Joseph Prince uit Singapore is omstreden maar invloedrijk onder christelijke jongeren in Nederland, zo werd afgelopen voorjaar vanuit verschillende hoeken gesignaleerd. Hij staat, zo luidde de kritiek, een zogeheten 'welvaartsevangelie' voor: gelovigen die genoeg op Christus vertrouwen zouden genezing en financiŽle voorspoed in hun leven mogen verwachten. In april waarschuwde het jongerenblad X(ist) in Christ, een uitgave van EBMedia, als eerste voor deze boodschap, waarna stichting Opwekking zich openlijk van Prince distantieerde. 

 

Opwekking was in verband gebracht met Prince door het jongerenprogramma HQ Event. HQ staat voor Heavenly Quality (Hemelse Kwaliteit). HQ Event is een aantal jaren georganiseerd door Marcel Gaasenbeek, voorganger van de evangelische gemeente Jong en Vrij in Hellevoetsluit en bevriend met Joseph Prince. Het afgelopen jaar leidde Jaap de Schipper het jongerenprogramma op Opwekking. Hij is in deeltijd werkzaam voor de gemeente Jong en Vrij. In de beeldvorming worden pastor Prince en Jong en Vrij in een adem genoemd, en dat had weer zijn weerslag op het jongerenprogramma van Opwekking. Gaasenbeek benadrukte gisteren echter dat zijn gemeente Jong en Vrij buiten de kwestie staat. 

 

Ook Willem Ouweneel leverde de afgelopen jaren een belangrijk aandeel aan het jongerenprogramma op de pinksterconferentie. Met hem is volgens Gankema de samenwerking niet verbroken; hij bracht juist meer balans in de boodschap. Maar of Ouweneel betrokken blijft bij het jongerenprogramma is volgens hem onduidelijk. Het nieuw aan te stellen jongerenteam is zelf vrij daarin nieuwe keuzes te maken. 

 

Volgens Gankema zijn met delen van de leer van Prince de ,,grondbeginselen van de geloofsleer'' in het geding. Daarom is de jongerenleiders afgelopen voorjaar gevraagd de leer van Prince niet in het programma aan de orde te stellen. Dat is vervolgens, beschrijft Gankema, anders dan de jaren ervoor inderdaad nŪet gebeurd, maar het bracht de beide partijen zo in een spagaat dat de samenwerking is beŽindigd. 

 

De pinksterconferentie van stichting Opwekking is een jaarlijks evenement op het terrein van Walibi World in Biddinghuizen waar duizenden christenen naartoe gaan. Vorig jaar waren er volgens de stichting meer dan vijftigduizend bezoekers. 

 

 

(Bron: Redactie Kerk ND 27-10)