'Nood bij jeugd door theologie van Prince'

van onze redactie binnenland

 

DORDRECHT - De theologie van de Singaporese voorganger Joseph Prince, die ook in Nederland navolging vindt, zorgt ervoor dat vooral jongeren in pastorale nood komen. Dat zegt directeur Rob Hondsmerk van Stichting Chris.

 

Stichting Chris, die onder meer een telefonische hulplijn voor jongeren beheert, wordt in toenemende mate geconfronteerd met hulpvragen van mensen die vastlopen in de 'Singaporetheologie', vernoemd naar de plaats waar de kerk van voorganger Joseph Prince staat. 

 

Volgens aanhangers predikt Prince slechts de genade van Christus. Critici menen dat Prince ook leert dat wie genoeg op Christus vertrouwt, genezing en financiŽle voorspoed mag verwachten. Ook zouden christenen geen vergeving meer hoeven vragen voor hun zonden. 

 

Juist op dat laatste punt lopen jongeren vast, aldus Hondsmerk, die zich grote zorgen maakt over de populariteit van Prince. ,,De theologie van Pastor Prince maakt pastorale brokken. Je kunt wel zeggen dat iemand zich niet schuldig moet voelen, maar wat als hij zich wťl schuldig voelt? Er wordt vrijheid aangeboden die geen vrijheid is.'' Op diverse christelijke evenementen waar stichting Chris betrokken is bij het pastoraat, ontmoeten medewerkers jongeren die worstelen met schuldgevoelens, zegt Hondsmerk. ,,Ze hebben gehoord dat Jezus gestorven is voor al hun zonden en dat ze niet steeds om vergeving hoeven te vragen.'' 

 

Volgens Hondsmerk komt het thema levensheiliging bij Prince in een 'totaal ander daglicht' te staan. Jongeren zouden dat ook opvatten als een vrijbrief om er maar op los te leven. ,,Zo wordt het letterlijk niet gezegd, maar dat is wel de uitwerking.'' 

 

Vorige week waarschuwde het christelijke jongerenblad X(ist) in Christ voor de gevolgen van de 'welvaartstheologie' van Joseph Prince. Woensdag distantieerde stichting Opwekking zich openlijk van de Singaporetheologie, nadat de organisatie in verband was gebracht met Pastor Prince. De directeur van Opwekking, Joop Gankema, constateerde dat er in Nederland ,,een redelijk grote club christenen is die aanschurkt tegen het gedachtegoed van Prince.'' Bij Opwekking is er geen ruimte voor Prince omdat die volgens de directeur een 'half verhaal' verkondigt. 

 

 

Nederlands Dagblad 28-4-2007